Densitometria Òssia

densio3

La densitometria òssia és una prova diagnòstica de raigs X especial que mesura el grau de mineralització de l’os, el contingut de calci i que s’aplica tant en el diagnòstic precoç de l’osteoporosi com en el control de la seva evolució i valoració terapèutica.

També se’n diu escan-DEXA, escan-QDR o mesurament de la DMO (densitat mineral òssia). Els equips de densitometria d’última generació permeten estudiar la distribució corporal total i determinar el component gras i magre.

Aquests paràmetres resulten molt útils:

  • Les comparacions dels resultats s’usen per a determinar el risc de fractures i l’estat d’osteoporosi en un individu. La DMO és comparada amb la mitjana i desviació basada en edat, sexe, grandària.
  • I per a l’estudi dels pacients amb obesitat, ja que permeten realitzar una anàlisi detallada de la composició corporal.

 

Densitometria òssia calcània:
Combina radiació X de doble longitud d’ona i el mesurament per làser de l’espessor del taló. Tot això per aconseguir un mesurament exacte de la densitat mineral òssia del calcani.

Que preparació prèvia necessita el pacient per a aquesta prova?

La preparació d’aquesta prova és realment senzilla, ja que el dia anterior no necessitarà tenir una alimentació específica, pot menjar amb normalitat però si està prenent suplements de calci haurà de parar durant 24h abans de la prova.

Ha de tenir una mica de compte amb la vestimenta, ja que no hauria de portar peces ajustades o cenyides al cos, ni tampoc cap cosa que tingui tancaments com a botons o cinturons.

Informe al seu metge si recentment ha tingut un examen amb bari o li han injectat un mitjà de contrast per a una tomografia axial computada (TAC) o una radioisotopia.

I per descomptat les dones sempre han d’informar el seu metge i al tècnic de raigs X si existeix la possibilitat d’embaràs, ja que moltes proves per imatge no poden realitzar-se ja que la radiació pot ser perillosa i afectar negativament el fetus. En cas que sigui necessari l’examen de raigs X, es prendran precaucions per a minimitzar l’exposició del bebè a la radiació.

Que es pot diagnosticar gràcies a aquest examen?
L’estudi de les densitometries al llarg d’un període de temps permet estudiar l’evolució de la pèrdua de calci, elaborar un pronòstic i establir el llindar de fractura, permetent els tractaments preventius corresponents.

La disminució de la massa òssia s’ha associat a l’aparició de fractures en el futur, i per això la mesura d’aquesta disminució s’ha considerat un indicador per predir el risc de fractura.

L’osteoporosi és una malaltia caracteritzada per una disminució de la resistència de l’os que facilita l’aparició de fractures. Un dels elements fonamentals en aquesta resistència és la massa òssia (MO).

En resum:

  • Diagnosticar osteopenia (baixa massa òssia)
  • Diagnosticar osteoporosi
  • Predir el risc de futures fractures
  • Veure si el tractament per a l’osteoporosi està donant resultat

 

Quins resultats podem obtenir d’aquesta prova?
Els Resultats de la densitometria s’expressen en Dues Mesures, el T-score i el Z-score. Les puntuacions indiquin el nom de Desviació tipo en la densitat mineral de l’us respecte de la Mitjana. Resultats negatius indiquen menor densitat òssia, i positius major.

Els resultats generalment s’expressen en dues mesures, el T-score i el Z-score. Els escores indiquen la quantitat de densitat mineral de l’os variant de la mitjana.

Que vol dir que els resultats no són normals?
Resultats negatius indiquen menor densitat òssia, i positius major densitat.

Per què necessito una densitometria òssia?
La majoria de les dones de 65 anys o més s’han de fer un examen de densitat òssia. Les dones d’aquest grup d’edat tenen un risc alt de perdre densitat òssia, la qual cosa pot portar a fractures. Vostè també pot estar en risc de tenir una densitat òssia baixa si:

  • Té un pes corporal molt baix
  • Ha tingut una o més fractures després dels 50 anys d’edat
  • Ha perdut mitja polzada o més d’alçada en un any
  • És un home de més de 70 anys
  • Té antecedents familiars d’osteoporosis

 

Altres factors de risc són els següents:

  • No fer exercici
  • Fumar cigarrets
  • Beure en forma excessiva
  • No consumir suficient calci i vitamina-D en la dieta